Vizualuri blog_newsletter (1)

UserWay: Accesibilitate web pentru toate categoriile de utilizatori

Navigarea pe internet ocupă o parte însemnată a activităților noastre zilnice. Suntem obișnuiți să avem informația disponibilă cu un simplu click, indiferent de tipul de conținut pe care îl accesăm. Și cei mai mulți dintre noi nu avem nicio dificultate în a accesa, citi, crea conținut web.

Însă ceea ce pentru noi este normalitatea, pentru o categorie însemnată de utilizatori cu diferite forme de dizabilități sau cerințe educaționale speciale, lucrurile nu sunt la fel de simple. Pentru aceștia, informațiile rămân greu sau chiar inaccesibile în lipsa integrării pe website-uri, platforme sau aplicații a unor soft-uri care să permită accesibilitatea acestora pentru tipul lor de dizabilitate sau cerință educațională specială.

Ce este accesibilitatea web?

Accesibilitatea web permite persoanelor cu dizabilități sau cerințe educaționale speciale, să perceapă, să înțeleagă, să navigheze și să interacționeze cu paginile web în mod eficient și să creeze conținut web.

Principiile de bază care trebuie respectate de către site-urile web și aplicațiile mobile pentru a asigura conformitatea cu standardele de accesibilitate sunt:

  • perceptibilitatea – informațiile și componentele interfeței de utilizare trebuie să poată fi prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceștia le pot percepe;
  • operabilitatea – componentele interfeței de utilizare și navigarea trebuie să poată fi utilizate;
  • inteligibilitatea – informațiile și exploatarea interfeței de utilizare trebuie să poată fi înțelese;
  • robustețea – întreg conținutul trebuie să fie suficient de robust încât să poată fi interpretat în mod fiabil de o gamă largă de agenți utilizatori, inclusiv de tehnologiile de asistare.

Asigurarea accesibilității web

Legislația existentă în prezent obligă sectorul public să asigure accesibilitatea web pentru toate categoriile de utilizatori. De cele mai multe ori însă, conformitatea la standardele internaționale de accesibilitate este minimă, neacoperind nevoile specifice tuturor formelor de dizabilitate sau cerințelor educaționale speciale.

Dacă sectorul public este pasibil de sancțiuni în cazul în care nu implementează instrumente de accesibilitate web, sectorul privat nu are această obligativitate. Ar fi ideal dacă fiecare dintre cei care sunt prezenți în mediul online ar integra un astfel de instrument pe website-ul propriu. Astfel ar permite accesul la informație și utilizatorilor cu dizabilități sau cerințe educaționale speciale.

Și tu poți contribui la asigurarea accesului la informație pentru toate categoriile de utilizatori

Ce ați spune dacă nu am aștepta să apară obligația legală, ci am face un pas înainte introducând de acum pe website-ul sau platforma online/ aplicațiile mobile o soluție de accesibilitate?

Partenerii noștri de la UserWay vă pun la dispoziție un astfel de instrument gratuit, care permite conformarea cu standardele minime de accesibilitate. Acesta ar fi un prim pas.

Accesibilitate conform standardelor pentru toate categoriile de utilizatori

Pentru cei care doresc să ofere șanse egale tuturor tipurilor de utilizatori, varianta UserWay sub formă de abonament cu plată în funcție de traficul de pe website, oferă soluția completă de conformitate.

Funcții de accesibilitate asigurate de UserWay

De ce să alegi UserWay?

UserWay a fost conceput pornind de la interacțiunea cu utilizatori care aveau diferite forme de dizabilități sau cerințe educaționale speciale și este dezvoltat și actualizat permanent în colaborare cu aceștia (și ținând cont de standardele în vigoare).

Funcționalitățile, profilurile și setările de accesibilitate au fost dezvoltate ținând cont de nevoile utilizatorilor cu dizabilități sau cerințe educaționale speciale, fiind un suport real și pentru alte categorii de utilizatori, precum persoanele mai în vârstă.

Meniu accesibilitate și profiluri de accesibilitate

Standarde respectate

Soluțiile UserWay sunt conforme cu standardele de accesibilitate web în vigoare:

UserWay în România

eLearning & Software SRL este partener UserWay în România. Ne poți scrie la contact@elearningsoftware.ro pentru mai multe detalii sau pentru a programa o sesiune demo.

Dacă vrei să descoperi cum funcționează setările sau profilurile de accesibilitate oferite de UserWay, le poți testa parcurgând orice secțiune de pe site-ul nostru.