Vizualuri blog_newsletter (3)

Accesibilitatea web – esențială pentru un învățământ superior incluziv

În prezent, învățământul superior este tot mai ancorat în utilizarea tehnologiei atât ca mijloc principal de transmitere a informațiilor, cât și ca modalități de predare – învățare.

Pentru marea majoritate a candidaților sau studenților, accesarea website-urilor și a informațiilor incluse este o normalitate, neexistând niciun impediment în a naviga de pe o pagină pe alta, citi conținutul sau completa online diferite formulare.

Însă există și o categorie pentru care accesul la informație este departe de un simplu click sau scroll. Utilizatorii cu dizabilități sau cerințe educaționale speciale nu au această șansă și drept urmare, admiterea în învățământul superior și finalizarea anilor de studiu pentru cei care sunt admiși este o adevărată provocare.

Așadar, de ce accesibilitatea web este esențială pentru un învățământ superior incluziv?

Asigurarea accesibilității, fie că ne referim la cea fizică sau digitală, ar trebui să fie prioritară pentru toate instituțiile de învățământ superior. Astfel, egalitatea de șanse și incluziunea nu vor mai fi doar simple mențiuni în politicile publice, ci o stare de fapt.

Mai mult, accesibilitatea web poate rezolva în unele situații chiar diferite dificultăți ridicate de lipsa infrastructurii fizice pentru studenții cu dizabilități.

Spre exemplu, cursurile online pot fi șansa la educație pentru cei care nu se pot deplasa (din păcate condițiile de deplasare către sau în interiorul instituțiilor de învățământ sunt deficitare sau lipsesc, ceea ce explică procentul extrem de scăzut al candidaților sau studenților cu dizabilități motorii sau vizuale).

Ce asigură accesibilitatea web?

Accesibilitatea web permite persoanelor cu dizabilități sau cerințe educaționale speciale să perceapă, să înțeleagă, să navigheze și să interacționeze cu paginile web în mod eficient și să creeze conținut web.

Cu alte cuvinte, modul în care este dezvoltat un site web ar trebui să țină cont de nevoile acestei categorii de utilizatori, astfel încât să beneficieze de șanse egale de accesare a informațiilor.

Șanse egale de acces la informație pentru toate categoriile de utilizatori

Dacă verificăm statisticile naționale, putem constata că un procent de 3,79% din populație are o anumită formă de dizabilitate. În ceea ce privește numărul studenților înmatriculați, procentul celor care au formă de dizabilitate este de 1,3 % (1). Șansele de a urma studii superioare pentru aceștia din urmă este unul condiționat direct de facilitățile existente.

Iar accesul la informație ar trebuie să fie primul aspect asigurat de către universități, astfel încât candidații să poată verifica direct pe website-urile universităților informațiile de care au nevoie: programele de studii disponibile, condiții de admitere, facilități existente în campus pentru persoanele cu dizabilități sau cu cerințe educaționale speciale.

UserWay – accesibilitate web pentru toate categoriile de utilizatori

Puteți rezolva lipsa accesibilității web folosind soluțiile oferite de UserWay. Acestea au fost dezvoltate ținând cont de standardele de accesibilitate actuale și sunt personalizate pentru fiecare tip de dizabilitate sau cerință educațională specială.

Standardele de accesibilitate respectate de UserWay

Există posibilitatea de a opta pentru varianta free, care vă asigură conformarea minimă la standardele de accesibilitate sau pentru un abonament anual plătit, care asigură conformarea completă  (configurat în funcție de traficul de pe website).

Suntem aici pentru dumneavoastră pentru a găsi varianta care vi se potrivește și pentru sesiuni demonstrative. Ne puteți scrie la contact@elearningsoftware.ro pentru  mai multe detalii și a programa o întâlnire cu experții noștri.

Referințe

(1) Propunerile ANOSR privind studenții cu dizabilități din România: https://anosr.ro/anosr/studentii-cu-dizabilitati-din-romania-momentul-sa-spunem-stop-ignorantei/35928/

Dacă doriți să descoperiți cum funcționează setările sau profilurile de accesibilitate oferite de UserWay, le puteți testa parcurgând orice secțiune de pe site-ul nostru.