Știm cu toții că în ultimii ani, formarea profesională a suferit o serie de transformări, menite să faciliteze pregătirea angajaților, fără limitări sau condiționări legate de spațiu sau program.
Programele de training în tradiționala sală de curs sunt înlocuite parțial sau uneori în totalitate de cursurile în format eLearning.
Așadar, cum răspundem provocării de a transforma prezentările clasice într-o experiență de învățare interactivă?
Pornim de la următorul scenariu, care descrie fidel situația multor clienți și participanți la programele noastre de training.
Compania pentru care lucrează Laura e în procesul de a face trecerea de la training-urile față în față la cursurile online. Laura a primit acces la un instrument de authoring pentru crearea de cursuri interactive și un scurt training pentru a învăța funcționalitățile de bază ale aplicației. Dar, ca și cu orice instrument nou, ia mult timp să stăpânești toate funcționalitățile de care ai nevoie și să eviți tot felul de probleme și stângăcii de începător. La toate acestea se adaugă faptul că la ultima ședință, Laura a primit sarcina de a transforma cinci cursuri în timp de o lună, cursuri pentru care are doar prezentările PowerPoint care au fost folosite până acum în training-urile față în față.
Laura e conștientă că dacă ar trebui să creeze cursuri complet interactive, pornind de la zero, i-ar lua mai multe luni, mai ales că nu e suficient de familiarizată cu noul instrument de authoring. Singura soluție este să se poată folosi de prezentările pe care le are deja. Dar cum să facă acest lucru?
Haide să vedem care sunt pașii pe care i-ar putea urma cineva care vrea să transforme o prezentare PowerPoint într-un curs interactiv. Vom porni de la premisa că nu este suficient timp pentru a crea un curs interactiv în mod profesionist de la zero.
Pasul 1. Stabilește instrumentul pe care vrei să îl folosești pentru dezvoltarea cursului interactiv
Există mai multe instrumente de authoring pe care le poți folosi pentru a dezvolta cursuri interactive. Fiecare dintre acestea are funcționalități specifice și nu întotdeauna poți să ajungi la aceleași rezultate cu oricare instrument de authoring lucrezi.
În cazul unor instrumente de authoring poți să imporți slide-urile create în PowerPoint și să adaugi interactivitate pe elementele din slide-urile importate. Dar în cazul altor aplicații, ca să te folosești de slide-urile pe care le ai, e nevoie să le salvezi ca și imagini sau video-uri pe care să le inserezi în curs în acest format. Acestea pot fi inserate în blocuri interactive sau poți adăuga interacțiuni suplimentare, iar slide-urile prezentării să fie elemente statice prin care se furnizează informația.
În exemplul de mai sus, Laura a primit acces la un anumit instrument de authoring. Nu este în situația de a alege. Dar este nevoie să se întrebe în ce măsură aplicația respectivă îi permite să lucreze cu slide-urile pe care le are deja. E important să cunoască funcționalitățile instrumentului de authoring pentru a ști ce interacțiuni poate include în curs și cum va lega aceste interacțiuni de slide-urile cu conținut pe care le are.
Pasul 2. Stabilește elementele de interactivitate pe care vrei să le aibă cursul
Pentru că nu este suficient timp să creezi un curs complet interactiv, este nevoie să stabilești ce elemente de interactivitate vrei să aibă cursul. Într-o oarecare măsură, aceste elemente depind de instrumentul de authoring și modul în care vei include slide-urile. Să vedem câteva posibilități.
Adăugarea de întrebări și teste
Un nivel minim de interactivitate ar fi să folosești slide-urile așa cum sunt și să adaugi pe lângă acestea întrebări de verificare pe parcurs și un test de evaluare finală.
Exerciții interactive
Un pas mai departe ar fi să creezi o serie de exerciții interactive care să fie inserate printre slide-urile cu conținut, pe lângă întrebările de verificare și teste.
Navigare ramificată/ personalizată
În prezentări, de obicei navigarea este liniară. Dar în momentul în care creezi un curs interactiv poți crea o navigare ramificată sau un parcurs personalizat, în funcție de nevoile cursantului sau anumite cunoștințe pe care le are.
Să luăm exemplul pașilor pe care îi urmezi pentru a converti o prezentare PowerPoint într-un curs interactiv. Într-o prezentare obișnuită, parcurgem acești pași, unul după altul. Într-un curs interactiv putem crea un slide în care sunt notați toți pașii. De aici, cursanții pot da click pe un buton și pot afla detalii despre fiecare pas.
Poți adăuga interactivitate în cursul tău, prin crearea unui astfel de slide interactiv, folosind apoi slide-urile explicative pe care le ai deja în prezentare, pentru a detalia conținutul.
Pasul 3. Identifică modificările pe care trebuie să le faci la nivel de prezentare înainte de convertire
Uneori slide-urile unei prezentări pot fi folosite așa cum sunt, alteori trebuie să le ajustăm. Iată câteva întrebări care te pot ajuta să identifici posibile modificări necesare:
- Conținutul din slide-uri poate fi înțeles așa cum este sau este nevoie de voiceover/ explicații verbale?
- Este nevoie să uniformizăm aspectul slide-urilor și elementele de brand (culori, fonturi, imagini)?
- În cursul interactiv, navigarea va fi liniară sau ramificată?
- În ce format vom folosi slide-urile: slide-uri, imagini, video?
Pasul 4. Importă conținutul în noul instrument
După ce ai pregătit slide-urile poți să începi să lucrezi cu instrumentul de authoring pentru a transforma prezentarea într-un curs interactiv. În cazul instrumentelor care îți permit acest lucru, poți importa slide-urile și poți începe să adaugi elementele de interactivitate stabilite.
Cum vei lucra cu slide-urile în instrumentul de authoring depinde de funcționalitățile acestuia. De aceea este important ca să cunoști aceste funcționalități și să planifici de la început în ce mod poți folosi prezentările pe care le ai deja.
Pasul 5. Adaugă elementele de interactivitate
În funcție de planul făcut la pasul 2, urmează să adaugi elementele de interactivitate, care vor transforma prezentarea într-un curs interactiv. Este util să ai o listă de verificare a interacțiunilor pe care le adaugi, pentru a fi ușor să le urmărești. De asemenea, este posibil să ai nevoie să îți pregătești informațiile pe care le vei adăuga pe slide-urile interactive sau să lucrezi cu experții pe un anumit subiect (SMEs) pentru a pregăti aceste informații.
În cazul în care interactivitatea este dată de navigarea între slide-uri sau comprimarea mai multor slide-uri într-un slide în care informația este descoperită dând click pe anumite elemente, ai deja informația și e nevoie doar să restructurezi modul în care se ajunge la aceasta. Pentru exerciții interactive, care nu existau anterior în prezentare, și pentru întrebări de verificare sau teste, ai nevoie să îți pregătești și conținutul acestora.
Partea de creare a interacțiunilor va fi partea care îți va lua cel mai mult timp. Dacă ai interacțiuni sau întrebări asemănătoare, poți salva timp duplicând slide-urile/ blocurile interactive și adaptând conținutul lor pentru noul exercițiu sau noua întrebare.
Pasul 6. Exportă conținutul în formatul adecvat pentru LMS
După adăugarea elementelor interactive ești aproape de finalizarea cursului. Dar înainte de a publica conținutul într-un format adecvat pentru sistemul de management al învățării (LMS) este important să verifici dacă totul funcționează cum ți-ai dorit.
Etapa de verificare este la fel de importantă ca oricare altă etapă din dezvoltarea cursului. Alocă suficient timp în planul tău pentru testare și actualizare. Nu este un lucru neobișnuit să încerci să parcurgi cursul și să îți dai seama că nu poți merge mai departe sau că nu poți descoperi o informație pentru că ți-a scăpat să pui un declanșator pe un buton. Este util să partajezi cursul creat cu un coleg sau cu un expert care să îl parcurgă și să îți dea un feedback.
Dacă totul funcționează cum ți-ai dorit, poți publica cursul și poți încărca arhiva în platforma de eLearning. Felicitări! Ai reușit să transformi o prezentare într-un curs interactiv.

Recomandarea noastră
Dacă te întrebi ce instrument de authoring folosim pentru dezvoltarea cursurilor interactive, probabil știi deja răspunsul: alegerea noastră este unul dintre cele 2 authoring tool disponibile în suita Articulate 360, Rise 360 sau Storyline 360. Sau chiar ambele, în funcție de soluțiile pe care le gândim pentru a adăuga elementele de interactivitate.
Care este modul nostru de lucru?
Pe scurt, dacă ar fi să dezvoltăm un curs interactiv pornind de la o prezentare PowerPoint pe care o avem deja, am aborda lucrurile în funcție de authoring tool-ul cu care vom lucra.
Storyline ne permite să importăm slide-urile din formatul ppt și am putea să adăuga elemente de interactivitate pe slide-uri, pe când în Rise nu pot fi importate direct aceste slide-uri și trebuie să gândim un mod alternativ de a include slide-urile.
Dar cum putem folosi atunci o prezentare PowerPoint pentru a o transforma într-un curs interactiv folosind Rise?
În cazul unor aplicații precum Rise, poți adăuga slide-urile ca imagini sau video și apoi poți începe să adaugi exerciții interactive și întrebări de verificare, respectiv teste. Există și blocuri interactive în Rise în care poți adăuga slide-urile ca și imagini: carusel de imagini, acordeon, proces. Desigur, poți și copia textul și să creezi structura pe care o dorești folosind blocurile predefinite disponibile.
Iar dacă dorești ceva în plus, personalizat ca funcționalități, poți oricând crea elementele de interactivitate în Storyline și importa apoi ca bloc interactiv în Rise.
Sperăm că informațiile din acest articol te vor ajuta să ajungi mai repede și mai ușor de la prezentările PowerPoint la un curs interactiv. Mult succes!
De la teorie la practică
Am pregătit pașii discutați în articolul de mai sus în formatul mai vizual al unui curs microlearning, creat cu Rise 360. Poți să îl explorezi aici.

Testează authoring tool-urile disponibile în suita Articulate 360
Fie că ești începător sau ai deja experiență în dezvoltarea cursurilor online, instrumentele disponibile în pachet sunt alegerea potrivită.
Testează-le gratuit timp de 30 de zile și vei beneficia de întreaga experiență de utilizare a acestora!
Ne poți scrie la contact@elearningsoftware.ro pentru mai multe informații și programarea unei sesiuni demonstrative.