Ce te împiedică să creezi cursuri online interactive și cu un aspect profesional?
Cred că pot să îmi fac o idee: criza de timp, cursuri care trebuiau făcute pe ieri, dificultatea de a comunica rapid cu toate persoanele implicate în proiect și de a integra toate ideile, nevoia de a învăța un nou instrument, stângăciile normale când nu ai experiență în folosirea instrumentului, dificultatea de a începe de la zero… ca să nu mai vorbim despre multitudinea de instrumente de authoring (dezvoltare de conținut educațional digital interactiv) dintre care să alegi.
Care ar fi așadar soluția cea mai potrivită pentru dezvoltatorii de conținut eLearning?
Pentru a vă răspunde, am apelat la colega noastră Anca Mustea, Content Developer și Articulate Trainer. Iar răspunsul ei îl regăsiți mai jos.
Într-un astfel de context, recomandarea mea este întotdeauna aplicația Rise 360, din pachetul Articulate 360.

De ce este Rise instrumentul cel mai potrivit cu care să dezvolți rapid și ușor cursuri digitale interactive?
Iată și motivele pentru care Anca îți recomandă Rise 360.
#1. Este intuitiv și ușor de învățat
Una dintre piedicile principale, când vrei să dezvolți conținut interactiv pentru cursurile online, ține de timpul de învățare al noului instrument. Pentru că scopul este să creezi un conținut cât mai complex, cu care cursantul să interacționeze, să primească feedback și să fie direcționat pe un traseu personalizat de învățare, un instrument de authoring are foarte multe funcționalități pe care trebuie să înveți să le folosești.
Din acest punct de vedere, Rise este diferit. Deși ai nevoie de o introducere a modului în care să îl folosești, interfața intuitivă și lucrul cu blocurile predefinite, reduc foarte mult timpul de învățare. O mulțime de interacțiuni pe care cu alte instrumente de authoring (cum ar fi Storyline 360, aplicația desktop-based din pachetul Articulate 360) trebuie să le creezi uneori de la zero, în Rise sunt integrate în blocurile predefinite pe care le ai la dispoziție.
De exemplu, să zicem că vrei să prezinți trei etape ale unui proces, astfel încât să existe imaginea de ansamblu și când se dă click pe o etapă să se deschidă detaliile despre acea etapă. În Storyline trebuie să creezi slide-ul cu niveluri pentru descrierea fiecărei etape și să pui declanșatorii necesari pentru a deschide informația suplimentară și a trece de la o etapă la alta. În Rise adaugi blocul care ți se pare mai potrivit (tab-uri, acordeon, proces) și apoi înlocuiești textul model cu textul tău.
Învățarea modului de folosire a aplicației Rise ține mai mult de descoperirea tuturor blocurilor pe care le poți folosi și cum le poți personaliza.
#2. Lucrezi cu blocuri predefinite, ceea ce reduce foarte mult timpul de dezvoltare
Ca și dezvoltatori de cursuri online și traineri, știm că pentru a crea un curs online e nevoie de mai mult decât de a-l transpune în format digital. Dar, de cele mai multe ori, pentru că este o muncă meticuloasă, etapa de transpunere în format digital este cea care durează cel mai mult.
Pentru că în Rise lucrăm cu blocuri predefinite și nu trebuie să creăm noi funcționalitățile interactive, timpul de transpunere în format digital se reduce foarte mult. Astfel, poți acorda timpul necesar etapelor anterioare, de planificare a cursului, de comunicare și colaborare cu experții (SMEs), pentru a pregăti un conținut cât mai adecvat, care să fie apoi transpus în format digital.
#3. Ai o bibliotecă de conținut integrată
În Rise, la fel ca și în Storyline, ai acces la o bibliotecă de conținut integrată. În această bibliotecă găsești imagini, personaje, video-uri, pe care le poți folosi în cursurile tale pentru a adăuga conținut vizual și pentru a crea un aspect atractiv al cursului. Folosirea materialelor multimedia din biblioteca de conținut integrată îți permite să salvezi timpul pe care altfel l-ai folosi pentru a căuta în altă parte astfel de materiale. Mai mult, vei economisi semnificativ costuri pe care le-ai fi alocat pentru achiziția separată a respectivelor materiale multimedia.
#4. Ai o bibliotecă de cursuri cu conținut real
Un alt avantaj pe care îl are Rise, chiar și în fața unei aplicații din aceeași familie Articulate 360 precum Storyline, este că ai o bibliotecă de cursuri cu conținut real pe diferite subiecte, de la leadership la professional skills, health and wellness, customer success and service etc. Poți folosi trei strategii când creezi un curs online cu Rise, sau le poți combina:
- poți crea cursul de la zero, folosind blocurile pe care le ai la dispoziție și înlocuind conținutul acestora cu conținutul tău;
- poți porni de la un șablon de curs cu lecții și conținut demo, în care să înlocuiești acest conținut cu conținutul tău;
- poți folosi un curs cu conținut real, și eventual poți adăuga sau modifica unele lucruri pe care vrei să le personalizezi.
#5. Cursul creat este fully responsive
Cursurile create cu Rise 360 sunt „fully responsive”, ceea ce înseamnă că se adaptează dispozitivului de pe care sunt accesate, pentru a oferi experiența optimă pentru cursanți. De exemplu, dacă avem cinci flashcard-uri, acestea se vor organiza diferit pe ecran în funcție de dispozitiv. Pe un computer se vor afișa câte trei pe un rând, pe când atunci când sunt accesate de pe telefon, ele vor fi afișate unul după altul.
Dacă ai cursuri pe care cursanții le parcurg de pe diferite dispozitive sau predominant de pe telefon, poate fi un avantaj ca acestea să fie dezvoltate folosind Rise 360.
#6. Ai inclus formatul potrivit pentru microlearning
Una dintre tendințele anului 2025 în materie de eLearning este utilizarea microlearning-ului ca format pentru asigurarea unui mai mare impact al programelor de training. Timpul limitat al angajaților ne forțează să le furnizăm cursuri într-un format care să se plieze pe nevoia de a se integra în programul lor încărcat. Soluția este să le oferim programe de învățare flexibile: module de învățare de mici dimensiuni, cu informații cheie livrate într-un mod ușor de interiorizat. Pe scurt: microlearning-ul este modalitatea de predare și învățare prin care poți livra rapid un video scurt, un test interactiv sau o simulare.

#7. Colaborare cu stakeholderii la un comment distanță
Știm cât de provocator este să obții feedback de la toți stakeholderii pentru a ajunge la forma finală a cursului pe care îl dezvolți. Cu authoring tool-urile Articulate 360 este simplu să comunici și să primești feedback centralizat, vizibil tuturor celor implicați. Tot ce ai de făcut este să publici în Review cursul, să trimiți link-ul către stakeholderi și aceștia își pot insera comentariile acolo unde sugerează modificări, fără a fi nevoie să fie utilizatori Articulate. Simplu și rapid!
Și, desigur, pe lângă toate cele de mai sus, cursurile dezvoltate cu Rise 360 pot fi exportate în formatul SCORM compatibil cu LMS-ul pe care îl utilizezi, conform ultimelor standarde din industrie. Astfel, te asiguri că vei putea și urmări progresul și rezultatele cursanților.
Nu te-am convins încă?
După cum se poate vedea, există mai multe avantaje care pot recomanda Rise ca un instrument de authoring potrivit pentru a-l învăța și dezvolta rapid cursuri online interactive.
Ca să te convingi că este instrumentul potrivit pentru tine, cel mai bine este să îl testezi. Rise este o aplicație pe care o folosești în browser, deci nu este nevoie să instalezi nimic pe computerul tău în acest scop. Tot ce ai de făcut este să îți creezi un cont gratuit de trial și, pentru 30 de zile, vei avea acces la toate aplicațiile din pachetul Articulate 360.
Dacă ai orice fel de întrebări referitoare la produsele Articulate 360, scrie-ne la contact@elearningsoftware.ro și stabilește o întâlnire cu noi. Suntem aici pentru te ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie, sesiuni demonstrative și cele mai bune oferte de preț.