Vizualuri blog_newsletter (1)

Cum poți alege aplicația potrivită pentru dezvoltarea de cursuri eLearning?

Alegerea aplicației potrivite pentru crearea cursurilor eLearning reprezintă primul pas pentru succesul programelor de formare din organizația ta. Însă multitudinea de opțiuni disponibile nu îți face alegerea mai ușoară, nu-i așa? Mai ales că nevoile și prioritățile tale sunt diferite în funcție de proiectele pe care urmează să le dezvolți. Fie că ai în vedere un nivel ridicat de interactivitate sau un termen scurt de realizare, ești în căutarea acelei aplicații de dezvoltare de conținut eLearning care să fie la fel de versatilă precum cursurile pe care dorești să le creezi.

Așadar, cum poți evalua opțiunile disponibile pentru a te asigura că authoring tool-ul pe care îl vei alege va fi unul potrivit pentru nevoile de dezvoltare de conținut actuale, dar și viitoare? Răspunsurile la întrebările de mai jos te vor ajuta să iei cea mai bună decizie!

Care este bugetul disponibil?

De multe ori, decizia privind achiziția unui nou instrument este influențată semnificativ de bugetul disponibil. Nu uita însă, atunci când restrângi lista de opțiuni, să analizezi și ce este oferit în costul aplicației. Oferă aceasta tot ce ai nevoie pentru dezvoltarea de conținut sau vei fi nevoit să aloci buget suplimentar pentru a completa ce nu este inclus?

Verifică dacă în costul respectiv:

  • Sunt incluse resurse precum: șabloane, imagini, video-uri, ilustrații sau personaje, care vă pot ajuta să economisiți semnificativ bani și timp pentru căutarea și utilizarea acestora?
  • Sunt încorporate funcții de înregistrare audio și video sau vei fi nevoit să le achiziționezi separat?
  • Oferă caracteristici sau instrumente de colaborare care îți permit să primești feedback de la colegi sau stakeholders?
  • Care este nivelul de asistență tehnică oferit?

Evaluând ce este și ce nu este inclus, îți poți face o imagine reală asupra valorii generale a fiecărei aplicații pe care o ai în vedere.

Cât de ușor este să utilizezi aplicația?

Atunci când achiziționezi un authoring tool, un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este nivelul de experiență pe care îl au cei care vor dezvolta conținutul și nivelul de efort pe care ar trebui să îl depună pentru a dezvolta conținut. Echipa ta este formată din dezvoltatori cu experiență sau au nevoie de timp pentru a se instrui? Sunt familiarizați cu instrumentele de dezvoltare de conținut pentru eLearning sau sunt la început de drum? Care este gradul de dificultate în ceea ce privește instruirea în utilizarea authoring tool-ului avut în vedere? Cât de repede ar trebui să livreze cursurile în format interactiv?

Există o perioadă de testare gratuită?

Testarea prealabilă a instrumentelor pe care le analizezi poate clarifica o multitudine de aspecte vis a vis de capabilitățile tehnice ale acestora și a modului în care răspund nevoilor tale punctuale pentru dezvoltarea cursurilor interactive.

De aceea, perioadele de testare gratuită sunt foarte utile. Îți permit să te familiarizezi cu aplicațiile înainte de a lua decizia de a le cumpăra.

O modalitate utilă de a decide ce aplicație să alegi este de a crea același curs în fiecare dintre acestea. Acest lucru facilitează compararea procesului de dezvoltare, precum și aspectul final al fiecărui curs. Dacă un proces de dezvoltare durează trei clicuri într-o aplicație și zece în alta, s-ar putea să decizi că doriți opțiunea mai rapidă. De asemenea, s-ar putea să descoperi pe parcurs că o aplicație îți oferă mai multă flexibilitate sau funcții decât celelalte.

Care este nivelul de personalizare de care ai nevoie?

Analizând nivelul de personalizare de care ai nevoie, poți restrânge lista de opțiuni la aplicațiile care răspund cel mai bine nevoilor tale.

Dorești să dezvolți rapid cursuri eLearning cu un aspect vizual atractiv? Sau dorești să ai control total asupra aspectului și interactivității cursului, prin personalizare 100%?

Pentru a atinge obiectivele de formare, ar fi suficient să folosești o serie de blocuri predefinite? Sau ar trebui să creezi tipuri de interacțiuni complet personalizate sau scenarii captivante?

Oricare este nevoia ta, asigură-te că aplicația pe care o vei alege permite nivelul de personalizare pe care ți-l dorești.

Trebuie să creezi cursuri de instruire pentru utilizarea unor aplicații software?

Dacă dorești să creezi astfel de cursuri, atunci cel mai probabil ești în căutarea unei aplicații care permite înregistrarea ecranului și realizarea de simulări software.

Continuă analiza cu verificarea acelor caracteristici care te-ar putea ajuta să economisești timp  pentru înregistrare și editare. Dacă faci o greșeală, trebuie să începi din nou sau poți edita cadre individuale din înregistrare? Poți adăuga automat adnotări la videoclip în timpul procesului de înregistrare? Există opțiuni pentru a regla volumul sau luminozitatea videoclipului? Poți decide formatul (screencast sau simulare software) după înregistrare sau trebuie să decizi în avans?

Caracteristicile potrivite pot face o diferență notabilă între cât de repede poți crea instruire în utilizarea de software și realizarea de revizuiri ulterioare, dacă va fi cazul.

Conținutul creat cu ajutorul aplicației este mobile-responsive?

Parcurgerea cursurilor eLearning de pe dispozitive mobile nu mai este o opțiune, ci a devenit o necesitate în prezent. Chiar dacă poate, în acest moment, cursanții tăi nu accesează cursurile de pe un dispozitiv mobil, acest aspect nu trebuie lăsat neacoperit.

Verifică dacă aplicațiile avute în vedere permit construirea de cursuri mobile-responsive by-default, care se afișează corect pe toate dispozitivele sau dacă trebuie să modificați ulterior conținutul pentru a obține asta. În perioada de testare a aplicațiilor, verifică și acest aspect, pentru a te asigura că materialul eLearning creat arată și funcționează conform așteptărilor.

Cum vor fi distribuite cursurile eLearning cursanților?

După ce ai creat cursurile, trebuie să decizi cum vor fi distribuite cursanților. De exemplu, trebuie doar să oferi cursanților acces la conținut? Sau trebuie, de asemenea, să urmărești progresul cursanților – cum ar fi punctajul la evaluări, nivelul de parcurgere și multe altele?

În funcție de modul de distribuire al cursurilor, vei alege și platforma pe care o vei utiliza. Întrucât fiecare tip de platformă necesită un anumit format de fișier, este important să verifici compatibilitatea formatului generat cu platforma.

Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să decidezi tipul de platformă de găzduire pe care să o utilizezi. Și pentru că diferite platforme necesită formate de fișiere diferite, este important să ai aceste informații înainte de a alege o aplicație, astfel încât să te poți asigura că există compatibilitate.

Aplicația aleasă va acoperi și nevoile pe termen lung, nu doar cele de moment?

Authoring tool-urile sunt o investiție pe termen lung. De aceea te sfătuim să ai în vedere ce tip de conținut eLearning vei crea atât în perioada următoare, cât și în următorii ani. Există teme sau categorii de cursanți care nu sunt acum în prim plan, dar este posibil ca în viitor să fie? Nevoile organizației tale se vor schimba pe măsură ce veți adopta și valorifica într-o mai mare măsură ceea ce oferă formatul eLearning? Provocările viitoare pot implica nevoia de a crea cursuri mai rapid?

Cu siguranță vei fi mai mulțumit pe termen lung, dacă aplicația aleasă poate acoperi și aceste nevoi viitoare.

Ce tip de suport este disponibil?

Verifică nivelul de asistență disponibil pentru clienți. Există tutoriale și resurse ușor de găsit și de învățat? Dacă întâmpini o problemă pe care nu o poți rezolva, poți contacta o echipă de suport sau trebuie să plătești suplimentar pentru acel serviciu?

Și, chiar dacă nu este primul lucru la care te gândești atunci când căuți suport, nu neglija importanța existenței unei comunități active de utilizatori. O astfel de comunitate te poate ajuta cu soluții rapide la o problemă cu care te confrunți sau să găsești deja răspunsul prin accesarea discuțiilor anterioare. Și desigur, pot fi o sursă de inspirație și idei pentru proiectele pe care dorești să le dezvolți.

Ce caracteristici de accesibilitate sunt incluse?

Este important să ai în vedere și accesibilitatea cursurilor pentru toate categoriile de cursanți. Pe lângă aspecte precum selectarea culorilor cu contrast adecvat sau alegerea fonturilor ușor de citit care pot fi realizate de creatorul cursului, trebuie să ai în vedere și o serie de alte funcționalități pe care ar trebui să le ofere aplicația. Asigură aceasta suport încorporat pentru cititorul de ecran? Dar în ceea ce privește navigarea prin tastatură? Poți insera text alternativ la imagini și subtitrări la videoclipuri?

Ține cont de toate cele de mai sus atunci când evaluezi opțiunile și asigură-te că alegerea finală permite crearea de proiecte eLearning care elimină barierele de învățare.

Recomandarea noastră

Chiar dacă nu există o aplicație universal valabilă pentru orice tip de utilizator și orice curs eLearning, există soluții complete care îți permit să alegi aplicațiile potrivite pentru nevoi și proiecte diferite.

O astfel de soluție este Articulate 360, pachetul complet de instrumente care îți oferă de la authoring tools, bibliotecă de conținut, aplicație de colaborare și feedback până la instruire online gratuită, chiar și platformă LMS pentru distribuirea facilă și rapidă a cursurilor.

Așa cum ți-am sugerat mai sus, nu ezita să testezi aplicațiile. Timp de 30 de zile, poți accesa gratuit fiecare instrument. Contul de trial poate fi creat aici.

Sperăm că aceste întrebările de mai sus, te vor ajuta să alegeți aplicația de dezvoltare de conținut eLearning care răspunde cel mai bine nevoilor tale.

Sursă articol: aici.  

Despre noi

eLearning & Software SRL este resellerul autorizat Articulate în România. Suntem aici pentru oferte personalizate, sesiuni demonstrative gratuite, consultanță și training Articulate.

Dacă ești convins că eLearning-ul este viitorul, scrie-ne la contact@elearningsoftware.ro și programează o întâlnire.